Pracovní doba PO–PÁ

7:00–11:30, 12:00–16:30

Napište nám

info@kominici.cz

Zavolejte nám

565 55 44 44

Výhody certifikovaného kominíka: Proč byste neměli podceňovat odbornou kontrolu

11. října 2024

Bezpečný provoz komínů a kouřovodů není jen otázkou správné instalace, ale i pravidelné odborné kontroly. Proč je tak důležité volit certifikovaného kominíka? Tento článek vysvětlí, jaké výhody přináší profesionální přístup a jak vás může ochránit před nečekanými problémy i pokutami.

Pokud máte doma jakýkoliv kotel nebo krbová kamna, jistě víte, jak důležité je udržovat tyto systémy v dobrém stavu. Přesto mnoho lidí podceňuje význam pravidelné odborné kontroly. V tomto článku se podíváme na to, proč je volba certifikovaného kominíka klíčová pro bezpečnost vaší domácnosti a bezproblémový provoz topných systémů.


1. Bezpečnost na prvním místě

Největší výhodou spolupráce s certifikovaným kominíkem CUP Kominictví je jistota, že kontrola bude provedena správně a dle platných norem. Umí totiž odhalit i drobné závady, které by méně kvalifikovaný kominík přehlédl, ale které mohou mít vážné následky. 

Ucpané nebo poškozené komíny jsou jednou z hlavních příčin požárů v domácnostech, stejně jako únik nebezpečných plynů, včetně oxidu uhelnatého. Pravidelná kontrola komína prováděná odborníkem výrazně snižuje tato rizika a chrání vaše zdraví i majetek.


2. Snížení spotřeby paliva

Mnoho lidí neví, že pravidelná kontrola a čištění komína může významně ovlivnit spotřebu paliva. Pokud je komín znečištěný nebo poškozený, topné zařízení nefunguje efektivně, což znamená, že musíte spálit více paliva, abyste dosáhli požadovaného tepelného výkonu. 

Zkušený kominík Vám tedy také vám poradí, jak optimalizovat provoz vašeho topného systému, aby spotřebovával méně energie.

3. Zákonné požadavky a pojištění

V České republice je pravidelná kontrola a údržba komínů zákonnou povinností, kterou určuje vyhláška č. 34/2016 Sb. Pokud tuto povinnost nesplníte a dojde k požáru nebo jinému poškození, může vám pojišťovna odmítnout plnění. Mít doklad o pravidelné kontrole od kominíka je proto klíčové nejen pro vaši bezpečnost, ale i pro ochranu vašeho majetku.

Profesionální kominík vydává zprávu o provedené kontrole, která je platná i pro potřeby pojišťoven. Jedině tak máte jistotu, že jste splnili všechny právní povinnosti a zároveň se vyhnete případným pokutám.

CUP Kominictví navíc pro své zákazníky archivuje všechny revizní zprávy, takže v případě potřeby Vám je můžeme kdykoliv znovu zaslat.

4. Profesionální přístup a zkušenosti

Certifikovaní kominíci CUP Kominictví procházejí pravidelným školením a musí splňovat přísné profesní standardy. To znamená, že jsou neustále informováni o aktuálních předpisech a technologiích v oblasti kominictví a navíc používají to nejmodernější dostupné vybavení.

Pokud narazíte na problém, náš kominík vám bude schopen nejen poradit, ale také navrhnout nejvhodnější řešení, které bude v souladu se zákonem a zároveň ekonomicky výhodné.

5. Ochrana životního prostředí

Profesionální kontrola komínů není důležitá jen pro vaši bezpečnost a úspory, ale také pro ochranu životního prostředí. Špatně seřízené topné systémy a zanesené komíny mohou vést k nadměrným emisím škodlivých látek. 

Kominík při své kontrole může navrhnout ekologičtější způsoby vytápění, které jsou šetrné k životnímu prostředí a pomohou vám snížit uhlíkovou stopu.

Závěrem můžeme shrnout, že investice do pravidelných kontrol komína certifikovaným kominíkem CUP Kominictví se vyplatí na mnoha úrovních. Nejenže chrání vaši domácnost před rizikem požáru a úniku nebezpečných plynů, ale také vám šetří peníze na palivech a pomáhá splnit zákonné požadavky. 

Správný odborník vám také poskytne cenné rady, jak optimalizovat provoz vašeho topného systému. Nepodceňujte tedy význam pravidelné kominické kontroly – může vám doslova zachránit život.

Domluvte si termín čištění

pokud potřebujete poradit, volejte na 565 55 44 44

Odesláním formuláře berete na vědomí podmínky zpracování osobních údajů

Další aktuality

Výhody certifikovaného kominíka: Proč byste neměli podceňovat odbornou kontrolu

Bezpečný provoz komínů a kouřovodů není jen otázkou správné instalace, ale i pravidelné odborné kontroly. Proč je tak...

Jak připravit komín na topnou sezónu: Kompletní průvodce

Topíte rádi v krbu či kamnech, ale potom si vždy lámete hlavu nad tím, kam s popelem? V tomto článku se dozvíte pár tipů, jak...

Využití dřevěného popela

Topíte rádi v krbu či kamnech, ale potom si vždy lámete hlavu nad tím, kam s popelem? V tomto článku se dozvíte pár tipů, jak...

© 2024 - Všechna práva vyhrazena. CUP Kominictví s.r.o.
Jsme součástí skupiny ARMEX